Reacties zijn uitgeschakeld voor dit bericht

Dag 8

Vandaag vroeg op, de koffers moeten weer gepakt want na drie en een halve dag laten we Jeruzalem achter ons en zetten we onze reis voort richting Ein Gedi, naar verluid een prachtige oase nabij de Dode zee.

Heleen onze reis-gids vertelt tijdens de busrit dat we vanuit Jeruzalem 800 meter afdalen naar -400 meter en dus een hoogte verschil afleggen van 1200 meter, ook vertelt Heleen als we voorbij Kumran rijden, het verhaal van een jonge herder die op zoek naar zijn verloren geitje in een grot een kruik met perkamenten rollen vond. Later bleek deze kruik de Dode Zee rollen te bevatten. Ein Gedi (Bron van de steenbok) is inderdaad een prachtig natuurpark: wat is de door God geschapen natuur fantastisch mooi, we lopen van de ene bijzondere plek naar de ander waar uiteraard weer een veelvoud aan digitale data van mooie plaatjes “geschoten” wordt. Na de tour door het park genieten we van een heerlijke koffie of thee (ik zie ook een enkele ijskofffie voorbij gaan) en vervolgen we onze reis richting de Dode Zee.

Wat een plezier als we ervaren hoe raar het is zonder watertrappelen te blijven drijven en wat is dat water zout! Veel foto’s worden gemaakt en speciale  modder maskers worden gesmeerd… Aansluitend genieten we van de lunch welke weer door onze toppers Kristel en Cor geregeld is.

Na de lunch op naar Massada…..

Massada betekent “burcht” en is een citadel op een berg bij de Dode Zee, koning Herodes vluchtte in 40 voor Christus uit Jeruzalem naar deze plek omdat hij in gevaar was. Het fort van Massada werd tussen 40 en 4 voor Christus door hem uitgebreid met uiteraard een prachtig paleis voor zichzelf. Voor de geschiedenis van deze plaats is Flavius Josephus de belangrijkste informatie bron. Belangrijk informatie is dat uiteindelijk de Romeinen met veel geduld het fort ingenomen hebben…maar dat ze er van alle bevolking nog maar twee vrouwen en vijf kinderen terug vonden omdat men als bevolking niet als slaaf wilden leven onder de Romeinen en men massaal zelfmoord heeft gepleegd.

We hebben de geschiedenis via Heleen in ons opgenomen en een leuke groepsfoto gemaakt. ‘s Avonds eerst de koffers uitladen en organiseren, we slapen in de woestijn! Een bedoeïenenkamp en een tent is ons onderkomen voor de nacht. We hebben trek en willen aan het avondmaal maar niet voordat we verzamelen in een grote tent waar we bijzonder zoete thee (bevat het kruid kardemon) en zeer sterke koffie geschonken krijgen. Onder het genot van de hete drank krijgen we een uitleg van een bedoeïenenvrouw aangaande oorsprong van dit volk en hoe men zich staande houdt in de woestijn. Aansluitend een heerlijke avond maaltijd met als toetje diverse soorten baklava en dadels. Wederom weer een bijzondere dag met een mooie avond sluiting van Carolien. Om 22.30 uur houden we het voor gezien en worden er veel “ laagjes” aan getrokken voor de wellicht komende koude nacht…. In onze tent doen we nog een kleine alcoholisch drankje; het is tenslotte mijn “ oudejaarsavond”……..

De laatste gedachte voor ik in slaap val is Psalm 121 vers 1: Ik sla mijn ogen op en zie de hoge bergen aan, waar komt mijn hulp vandaan? Mijn hulp is van mijn HERE, die dit alles heeft geschapen. Mijn Herder zal niet slapen……

– Pieter

Reacties zijn gesloten.