Reacties zijn uitgeschakeld voor dit bericht

Dag 3 – In de ban van de mimosa

Want de HEERE, uw God, brengt u in een goed land: een land met waterbeken, bronnen en diepe wateren, die ontspringen in het dal en op het gebergte; een land met tarwe en gerst, wijnstokken, vijgenbomen en granaatappels; een land met olierijke olijfbomen en honing; een land waarin u zonder schaarste brood zult eten, waarin het u aan niets ontbreken zal; een land waarvan de stenen ijzer zijn, en waarin u uit zijn bergen koper kunt hakken. (Deut 8:7-9)

Vanmorgen vroeg vertrokken in de luwte van de nacht. Zo reden we via een prachtige route langs het meer van Tiberias op weg naar onze eerste bestemming de berg van de zaligsprekingen. Onderweg krijgen we nog uitleg over de feministische groei van bananenbomen. Plots stoppen we langs de kant van de weg. Wat zocht men hier? De mimosa. Bij de tweede stop is het raak en gaat de groep massaal naar buiten om foto’s te maken. Daarna kunnen we door naar de berg. We wandelen een stukje omlaag en Rob opent de dag met de uitzending van de discipelen (Mat 28). Steeds zie je dezelfde schakels, mensen horen over Jezus, gaan naar Hem op zoek. Als ze Jezus vinden, zendt Hij hen weer uit om meer mensen te vertellen over Hem.

Daarna dalen we verder de berg af en komen bij Tabga 2. Aan het meer staat een beeld met de tekst uit Johannes 21 en dat lezen we terplekke ook. Net als de leerlingen bestaat onze lunch uit brood en vis, een Petrusvis aan het water.
Na de lunch gaan we ook nog naar Tabga 1, omdat deze eerder gesloten was. Daar zijn mozaïeken van de wonderbaarlijke spijziging in een kerkje met licht albasten ramen die zorgden voor bijzonder licht. Tabga betekent trouwens zeven bronnen.

Omdat de reis zo vroeg is gestart hebben we voor de lunch zelfs nog tijd om naar Kapernaum te gaan de “city of Jesus” zegt het bordje. We zien de oude brokstukken van een oude Romeinse synagoge met verstopte joodse tekens. De quizvraag was welk teken is van oorsprong Joods? Mocht u gekozen hebben voor de davidster helaas dat antwoord is niet goed, dat was toen nog niet zo. De menorah wordt wel goed gerekend net als de vele vruchten zoals genoemd in de tekst hierboven. We verzamelden trouwens onder een Zacheús-boom.

In de middag gingen naar Banyas, naar een tempel van Pan, waar later Caesarea Philippi is gebouwd. Het water uit deze bron voegt zich verderop bij de Jordaan. We trekken een sprintje naar Tel Dan. Dat eigenlijk al dicht is, maar onze charmante gids weet ons naar binnen te praten zodat we hier nog even een klein stukje kunnen wandelen en pootje baden. We komen zonder natte pakken terug in de bus een blunderfoto zat er dus niet.

Het laatste tripje van de dag gaat naar “coffee anan” een koffietentje in de wolken op een berg op de Golan. Vanaf de berg kijken we uit op Syrië en Israël en zien we op de achtergrond de Hermon bedekt met sneeuw. Terwijl de zon zakt achter de heuvels van Tiberias werpen wij nog een laatste blik op het meer.

Onze groepsfoto van de dag was uiteraard onder een bloeiende mimosaboom.

– Elisabeth en Ytje

Reacties zijn gesloten.