De verhuizing van de Steenschuur naar de Aerent Bruunstraat maakte het opnieuw nodig om een besluit over het orgel te nemen. Omdat ondertussen de historiciteit en de kwaliteit van het orgel werden onderkend, besloot men het orgel mee te verhuizen naar de nieuwe locatie. De opdracht werd verleend aan de orgelmakers Kaat en Tijhuis uit Kampen. Zij verzorgden een herbouw waarbij, binnen de financiële mogelijkheden, zoveel mogelijk recht werd gedaan aan de historische situatie.

Demontage orgel in kerkgebouw aan de Steenschuur

Het resulteerde in een orgel met als kern het historische pijpwerk van Fleiter en het neogotische front. De laden van 1963 bleven gehandhaafd. Hiermee konden enerzijds kosten worden bespaard, anderzijds was het orgel in de oorspronkelijke opzet ook voorzien van pneumatische laden. De speeltafel werd nagebouwd aan de hand van een oude foto van de speeltafel van Fleiter.

Montage orgel in het kerkgebouw aan de Aerent Bruunstraat

Omdat het orgel werd geplaatst op de begane grond, werd het voorzien van een nieuwe onderbouw in stijl. Hierin vond het zwelwerk een plaats. Het pijpwerk van het hoofdwerk staat erboven, achter het oude front. Het pijpwerk van het pedaal staat tegen de achterwand.

Tevens is het pijpwerk gerestaureerd: bij de ingreep van 1963 waren de voetopeningen van de pijpen van het hoofdwerk namelijk sterk vergroot, maar dit werd teruggebracht naar de oude situatie.

Klik hier voor een recensie na de restauratie.