Reacties zijn uitgeschakeld voor dit bericht

Reformatie 500 jaar in Leiden

Ook wij doen mee met de ontmoetingsdag van 500 jaar Reformatie in Leiden.

 

Informatie over deze dag:

Naar aanleiding van het 500-jarig jubileum van de Reformatie in 2017 vindt een ontmoetingsdag voor alle kerken en christelijke gemeenschappen van Leiden plaats. Onder het motto ‘Alle christenen van Leiden op één dag onder één dak’ is er op 10 juni van 13 tot 16 uur in de Marekerk ruimte voor ontmoeting, gesprek en bezinning. Er is een ‘kerkenmarkt’ waar alle aanwezige kerken en gemeenschappen zich met een kerkkraampje en een kerk-pitch zullen presenteren. Dit aan de hand van drie vragen:

 • Wat kenmerkt de kerk/geloofsgemeenschap?
 • Hoe draagt de kerk/geloofsgemeenschap bij aan het sociale en maatschappelijke leven?
 • Blijvend vernieuwen: hoe gaat de kerk/geloofsgemeenschap om met de ontwikkelingen in wereld en maatschappij?

Verder zijn korte lezingen, videopresentaties, muziek en een gezamenlijke afsluiting gepland.
Verdere informatie op www.raadvankerkenleiden.nl

Meer details over het programma:
Muziek: onder leiding van Eric van Bruggen met muziek rondom de Reformatie
Lezingen: korte lezingen (ca. 15 minuten), die elk twee keer worden gehouden in het Marehuis.

Het gaat om de volgende onderwerpen en sprekers:

 1. Jonas van Tol over “De Reformatie en tolerantie”
  Dr. Van Tol is universitair docent vroegmoderne geschiedenis en schreef een proefschrift over religieuze tolerantie in de tijd van de Reformatie. Dit onderwerp is na 500 jaar nog uiterst actueel.
 1. Govert Jan Bach over “De Reformatie en muziek, Luther en Bach”
  De psycholoog en theoloog Govert Jan Bach is een vermaard muziekkenner. Hij werkt mee aan het programma ‘geen dag zonder Bach’ op de concertzender en bracht verschillende luister cd’s uit. Dit jaar verscheen van hem “Maarten Luther en Johann Sebastian Bach, twee grensverleggers”. Hij zal in zijn lezing muziekfragmenten laten horen.
 1. Prof Jan J. Boersema over “De Reformatie en de (natuur)wetenschap”
  De bioloog-theoloog Jan Boersema is hoogleraar ‘Grondslagen van de milieuwetenschappen’ aan de Leidse Universiteit. Hij publiceert regelmatig over de relatie geloof en wetenschap.

Over de achtergrond van 500 jaar Reformatie:

Dit jaar is het 500 jaar geleden dat de Duitse monnik Maarten Luther zijn 95 stellingen vastspijkerde aan de deur van de slotkerk te Wittenberg. Het jaar 1517 wordt gezien als het begin van het protestantisme, een vernieuwingsproces dat de kerk en de wereld heeft veranderd. In 2017 staan de kerken hierbij stil en kijken vooruit: hoe kunnen christelijke gemeenschappen zich blijven vernieuwen?

In Leiden zijn het hele jaar door activiteiten bij 500 jaar Reformatie. Informatie over het programma op www.raadvankerkenleiden.nl en www.luthersekerkleiden.nl.

Reacties zijn gesloten.